Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Σκακιστική γραφή

  Η περιγραφική σκακιστική γραφή (ή περιγραφική σημειογραφία) είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για την καταγραφή και περιγραφή των σκακιστικών παρτίδων.
 Τις συντεταγμένες τις παρουσιάζουμε γράφοντας τη στήλη με τα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτας ή της ελληνικής {a,b,c,d,e,f,g,h} και {α,β,γ,δ,ε,ζ,η,θ} αντίστοιχα και τις γραμμές με αριθμούς από το ένα μέχρι το 8 {1,2, …7,8}.Τα σύμβολα των κομματιών στα αγγλικά είναι: K=βασιλιάς, Q=βασίλισσα, R=πύργος, B=αξιωματικός, N=ίππος, P=πιόνι.
  Πιο ειδικά:

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ
ΑΓΓΛΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Βασιλιάς
K
Ρ
Βασίλισσα
Q
Β
Πύργος
R
Π
Αξιωματικός
B
Α
Ίππος
N
Ι
Πιόνι
P
Σ


*οι παρενθέσεις αναφέρονται στον ελληνικό τρόπο γραφής.
   Οι στήλες a και h (στα ελληνικά α και θ) είναι οι στήλες των πύργων, οι b και g (β και η) των ίππων, οι c και f (γ και ζ) των αξιωματικών, η d (δ) είναι η στήλη της βασίλισσας και η e (ε) η στήλη του βασιλιά. Οι στήλες a,b,c,d (α,β,γ,δ) είναι η πτέρυγα της βασίλισσας, ενώ οι e,f,g,h (ε,ζ,η,θ) είναι η πτέρυγα του βασιλιά. Έτσι η "β" από την "η" διακρίνονται καθώς η πρώτη είναι του ίππου της βασίλισσας ενώ η δεύτερη είναι του ίππου του βασιλιά.
  Τώρα τα πιόνια για παράδειγμα καθορίζονται πρώτα από την στήλη που βρίσκονται. Έτσι το πιόνι στο g2 (γ2) είναι το πιόνι του αξιωματικού της βασίλισσας ενώ το πιόνι στο e2 (ε2) είναι το πιόνι του βασιλιά. Αν το πιόνι που βρίσκεται στο c7 (γ7) πάει στη θέση c5 τότε γράφουμε κατευθείαν c5 (γ5).

·           Η γραφή μιας κίνησης πραγματοποιείτε γράφοντας πρώτα το αρχικό του ονόματος του κομματιού και μετά τη θέση στην οποία θα μετατοπιστεί, για παράδειγμα έστω πως το άλογο του b2 (β2) πάει στο c3 (γ3) τότε θα γράψουμε Nc3 (Ιγ3).

  Αν όμως έχουμε για παράδειγμα έναν ίππο στο c3 και έναν ακόμη στο g3 και θέλουμε ένας από τους δύο να πάει στο e4 τότε θα δηλώσουμε ποιος γράφοντας είτε το γράμμα της θέσης στην οποία ήδη βρίσκεται είτε τον αριθμό. Για παράδειγμα θέλουμε να μετακινήσουμε στο e4 τον ίππο από την θέση g3 τότε θα γράψουμε Νge4 (Ιγε4). Σε αυτή την περίπτωση γράφουμε το g (γ) επειδή σε αυτό το παράδειγμα οι δύο ίπποι βρίσκονται στην ίδια γραμμή. Αν ήταν στην ίδια στήλη τότε θα γράφαμε τον αριθμό.

·           Στην περίπτωση που ένα κομμάτι κόβει ένα άλλο αντίπαλο κομμάτι, δηλαδή το τρώει, τότε χρησιμοποιούμε το σύμβολο “x”. Για παράδειγμα αν ένα πιόνι που βρίσκεται στο e3 τρώει έναν αξιωματικό που βρίσκεται στο f4 τότε γράφουμε e3xf4 ή εναλλακτικά exf4.

·         Το check υποδηλώνεται με το σύμβολο +, ενώ το mate με το σύμβολο  #. Και τα δύο γράφονται δίπλα ακριβώς από την καταγραφή της κίνησης.

·         Στην περίπτωση που προάγουμε ένα πιόνι τότε χρησιμοποιούμε το σύμβολο “=”. Για παράδειγμα αν το ένα πιόνι βρίσκεται στη θέση b7 και πάει στο b8 τότε γράφουμε b8={το σύμβολο του κομματιού που επιλέγουμε να εμφανίσουμε}. Αν εδώ επιλέξουμε άλογο τότε γράφουμε b8=N. Αν στην ίδια περίπτωση είναι check τότε γράφουμε b8=N+ (β8=Ι+). Αν γίνει ταυτόχρονα mate τότε γράφουμε  b8=N# (β8=Ι#).


·         Το ροκέ συμβολίζεται με Ο-Ο το μικρό και Ο-Ο-Ο το μεγάλο και στην αγγλική και στην ελληνική γραφή με τον ίδιο τρόπο.


·         Όταν παρουσιάζεται η περίπτωση που μπορούμε να κάνουμε τη χρήση της εν διελεύσει γράφουμε τη στήλη και τη νέα θέση που πήγε το πιόνι. Για παράδειγμα αν ένα πιόνι του μαύρου βρίσκεται στο f4 και ο άσπρος κάνει την κίνηση g4 τότε μπορεί ο μαύρος να το φάει το πιόνι που μόλις μετακινήθηκε πηγαίνοντας αυτόματα στη θέση g3 και αυτό καταγράφεται ως εξής fg3 (ζγ3).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου