Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ο υπολογιστής Deep Blue

  Ο Deep Blue ήταν ένας υπολογιστής που μπορούσε να παίζει σκάκι και τον είχε κατασκευάσει η IBM.  Στις 11 Μαΐου του 1997 νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ στον εικοστό έκτο αγώνα που είχε πραγματοποιήσει (ο Κασπάροφ είχε νικήσει στον πρώτο αγώνα το 1996). Ο Κασπάροφ είχε κατηγορήσει την IBM ότι ο υπολογιστής έκλεβε και έτσι απαίτησε την επανάληψη του αγώνα όμως η IBM αρνήθηκε και στη συνέχεια απέσυρε τον υπολογιστή της.


  Ο Deep Blue δεν μπόρεσε εννοείτε να φτάσει στο επίπεδο να νικήσει τον Κασπάροφ τόσο εύκολα και γρήγορα. Αρχικά είχε κατασκεύασει το Chip Test το 1985, το οποίο στη συνέχεια μετανομάστηκε σε Deep Though, από δύο προγραμματιστές οι οποίοι στην συνέχεια προσλήφθηκαν από την IBM με μοναδικό σκοπό να φτιάξουν ένα πρόγραμμα που να μπορεί να νικήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Σε αυτό βοήθησε και ο Γκραντμάστερ Τζόλε Μπέντζαμιν ο οποίος είχε υπογράψει αργότερα συμβόλαιο με την IBM ώστε να μπορέσει να την βοηθήσει να φτιάξει μια σκακιστική μηχανή ισάξια με τον παγκόσμιο πρωταθλητή.

  Ο Κασπάροφ είχε αναφέρει πως έκλεβε ο υπολογιστής γιατί όπως υποστήριζε ο ίδιος πίσω από κάποιες από τις κινήσεις που έκανε ο υπολογιστής είχαν ανθρώπινο χαρακτήρα πράγμα που απαγορευόταν. Στη συνέχεια ο Κασπάροφ ζήτησε τα αρχεία καταγραφής του υπολογιστή από την IBM δύο φορές, με σκοπό να αποδείξει ότι τότε η IBM όντως είχε κλέψει, αλλά αυτή αρνήθηκε και τις δύο φορές να του τα δώσει. Παρόλα αυτά, αργότερα τα αρχεία αυτά η IBM τα δημοσίευσε στο ίντερνετ. 

   Πάνω σε αυτά τα γεγονότα γυρίστηκε το 2003 και η ταινία: Game over: Kasparov and the machine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου